Gradnja iz križno lepljenih plošč

Lesena gradnja iz križno lepljenih plošč, je najsodobnejši način gradnje. Vse bolj prepoznavna gradnja iz t.i. X-Lam plošč ali križnolepljenih plošč, se uveljavlja tudi pri slovenskih naročnikih. Posebnost je visoka nosilnost konstrukcije (debelina zunanje stene konstrukcije je ponavadi le 10 cm) in skoraj neskončne možnosti oblikovanja konstrukcije (previsi, večje odprtine, itd.).

"Vsi elementi so bili narejeni na računalniško vodenih strojih in so bili zmontirani v milimeter natančno. Zaradi hitrosti gradnje in udobja bivanja v takšni hiši, bi se še enkrat odločil za enak način gradnje."
Bojan Hribar
Zadovoljna stranka

Križnolepljene masivne lesene plošče, so plošče, ki so lepljene iz lesenih lamel v treh slojih ali več. Druga imena za križnolepljene plošče so tudi X-lam plošče, CLT plošče, KLH plošče – odvisno od proizvajalca plošč. Vse plošče dobavljamo od priznanih avstrijskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo križnolepljenih plošč. 

Gradnja iz križnolepljenih plošč (CLT) je nekoliko dražja varianta lesene gradnja, ima pa zato več prednosti. Pri tovrstni gradnji dosežemo največjo možno zrakotesnost, požarno varnost in potresno varnost. Hiša zgrajena iz križnolepljenih plošč nudi najboljšo možno bivalno udobje. 

Ker so križnolepljene plošče dobavljive tudi v vidni kvaliteti, je možno, da si v bivalnih prostorih zamislite stene, ki ostanejo vidne, in si s tem zagotovite ambient, ki bo obdan v lesu.

Proces projektiranja in izdelave

Kot vse lesene konstrukcije, tudi konstrukcije iz križnolepljenih plošč najprej izrišemo v računalniškem programu Dietrich’s. Stranka tako dobi 3D vpogled objekta in že pred samo gradnjo vidi, kako naj bi izgledala lesena konstrukcija objekta iz križnolepljenih plošč. Nato v programu naredimo kosovnico, kjer se vsaka stena posebej dimenzionira, nato pa izris pošljemo avstrijskemu proizvajalcu križnolepljenih plošč, ki nam dobavi točno takšne plošče, ki so v našem izrisu. Naš program Dietrich’s, ki ga uporabljamo za izris lesenih konstrukcij, je kompatibilen z računalniško vodenimi stroji, ki jih uporabljajo v proizvodnji križnolepljenih plošč, zato imamo to prednost, da gre naš delavniški načrt lahko direktno v proizvodnji proces na CNC strojih proizvajalca. Vse proizvedene plošče nato pripeljemo do gradbišča, kjer jih s svojimi montažerji zmontiramo.

Sestava hiše iz križno lepljenih plošč

Križno lepljene plošče so lahko 3 ali več slojne, odvisno od debeline lamel in debeline plošče. Dobavljamo jih lahko v vidni ali nevidni kvaliteti.

Pri gradnji hiše, se za stene največkrat uporabljajo plošče debeline 10 cm, lahko so tudi večje debeline odvisno od zahtev statike. Če gledamo sestavo zunanje stene od noter navzven, bi bila klasična sestava takšna: gips plošča 12,5mm, inštalacijski kanal 6 cm napolnjen z mehko izolacijo, clt stena 10 cm, lesno vlaknena plošča 20 cm (namesto lesno vlaknene plošče je alternativa tudi kamena volna), mrežica + zaključni sloj. 

Seveda se izvedba lahko tudi precej razlikuje, odvisno ali želite imeti vidno ali nevidno križno lepljeno steno, kakšna bo zunanja izolacija, kakšna bo fasada…

Zaradi velikega povpraševanja, stranke naprošamo, da nam ob poslanem povpraševanju po e-mailu (info@konstrukcije-lap.si), pošljejo še načrt ali skico željenega objekta oziroma produkta s točnimi ali približnimi dimenzijami in fotografijo lokacije, kjer bi radi objekt ali produkt postavili. Tako si bomo lažje predstavljali vaše želje in vam hitreje pripravili okvirno ponudbo. V kolikor vam bo naša ponudba sprejemljiva, se bomo dogovorili za ogled in izmere na lokaciji in nato za izris željenega objekta oziroma produkta.

Oglejte si galerijo naših gradenj iz križno lepljenih plošč

Sledi najnovejšim gradbenim trendom!