Lesene konstrukcije in montažne hiše iz CLT (X-lam) plošč

KONSTRUKCIJE IZ KRIŽNO LEPLJENIH PLOŠČ

Lesena gradnja iz križno lepljenih plošč, je najsodobnejši način gradnje. Vse bolj prepoznavna gradnja iz t.i. X-Lam plošč ali križnolepljenih plošč, se uveljavlja tudi pri slovenskih naročnikih. Posebnost je visoka nosilnost konstrukcije (debelina zunanje stene konstrukcije je ponavadi le 10 cm) in skoraj neskončne možnosti oblikovanja konstrukcije (previsi, večje odprtine, itd.).

CLT montazne hise

Križnolepljene masivne lesene plošče, so plošče, ki so lepljene iz lesenih lamel v treh slojih ali več. Druga imena za križnolepljene plošče so tudi X-lam plošče, CLT plošče, KLH plošče – odvisno od proizvajalca plošč. Vse plošče dobavljamo od priznanih avstrijskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo križnolepljenih plošč.

Gradnja iz križnolepljenih plošč (CLT) je nekoliko dražja varianta lesene gradnja, ima pa zato več prednosti. Pri tovrstni gradnji dosežemo največjo možno zrakotesnost, požarno varnost in potresno varnost. Hiša zgrajena iz križnolepljenih plošč nudi najboljšo možno bivalno udobje.

Ker so križnolepljene plošče dobavljive tudi v vidni kvaliteti, je možno, da si v bivalnih prostorih zamislite stene, ki ostanejo vidne, in si s tem zagotovite ambient, ki bo obdan v lesu.

 

CLT montazne hise

Izris v programu Dietrichs

 

Kot vse lesene konstrukcije, tudi konstrukcije iz križnolepljenih plošč najprej izrišemo v računalniškem programu Dietrich’s. Stranka tako dobi 3D vpogled objekta in že pred samo gradnjo vidi, kako naj bi izgledala lesena konstrukcija objekta iz križnolepljenih plošč. Nato v programu naredimo kosovnico, kjer se vsaka stena posebej dimenzionira, nato pa izris pošljemo avstrijskemu proizvajalcu križnolepljenih plošč, ki nam dobavi točno takšne plošče, ki so v našem izrisu. Naš program Dietrich’s, ki ga uporabljamo za izris lesenih konstrukcij, je kompatibilen z računalniško vodenimi stroji, ki jih uporabljajo v proizvodnji križnolepljenih plošč, zato imamo to prednost, da gre naš delavniški načrt lahko direktno v proizvodnji proces na CNC strojih proizvajalca. Vse proizvedene plošče nato pripeljemo do gradbišča, kjer jih s svojimi montažerji zmontiramo.

 

SESTAVA HIŠE IZ KRIŽNO LEPLJENIH PLOŠČ

Križno lepljene plošče so lahko 3 ali več slojne, odvisno od debeline lamel in debeline plošče. Dobavljamo jih lahko v vidni ali nevidni kvaliteti.

Pri gradnji hiše, se za stene največkrat uporabljajo plošče debeline 10 cm, lahko so tudi večje debeline odvisno od zahtev statike. Če gledamo sestavo zunanje stene od noter navzven, bi bila klasična sestava takšna: gips plošča 12,5mm, inštalacijski kanal 6 cm napolnjen z mehko izolacijo, clt stena 10 cm, lesno vlaknena plošča 20 cm (namesto lesno vlaknene plošče je alternativa tudi kamena volna), mrežica + zaključni sloj.

Seveda se izvedba lahko tudi precej razlikuje, odvisno ali želite imeti vidno ali nevidno križno lepljeno steno, kakšna bo zunanja izolacija, kakšna bo fasada…

 

X-Lam plošče:

X-Lam

 

Nekaj primerov takih konstrukcij je prikazanih spodaj.